Tereza Valentová vyhrála české finále na Macha Lake Open

Sedmnáctiletá česká tenisová naděje Tereza Valentová z pražské Sparty vyhrála 22. ročník mezinárodního tenisového turnaje ITF 75 Moneta Macha Lake Open by Crystalex v Doksech – Starých Splavech na Českolipsku. Vítězka letošní juniorky na Roland Garros v Paříži porazila ve finále o sedm let starší krajanku, kvalifikantku Anetu Kučmovou z TK Prostějov 6:3, 7:5. První set Valentová vyhrála přesnějšími a důraznějšími udery za 44 minut ale v úvodu druhého setu prohrávala 0:3 a poté 3:5, když více chybovala. Pak vyhrála čtyři hry za sebou a proměnila první mečbol. V novém vydání žebříčku WTA žen poskočí Valentová na 268. pozici. Dosud vyhrála pět ženských turnajů ITF a u Máchova jezera navázala na letošní prvenství ze stejně dotovaného halového turnaje v Říčanech. Pro studentku právnické fakulty UK Kučmovou to byl nejúspěšnější turnaj v dosavadní kariéře. Vítězka Valentová získala do světového žebííčku WTA 75 bodů a finanční prémii přes devět tisíc amerických dolarů. Kučmová 49 bodů do světového pořadí. Český triumf u Máchova jezera zvýraznilo letos i vítězství Anastasie Detiucové ve čtyřhře s polskou partnerkou Majou Chwaliňskou.

Vítězka Valentová po zápase při slavnostním ceremoniálu řekla: “Zkraje finále jsem byla trochu nervozní, ale pak jsem to překonala. Moje soupeřka tu odehrála z kvaldy výborný turnaj. Je to něco jiného než na Roland Garros. Je to domácí a příjemný turnaj, za který je třeba pořadatelům a sponzorům moc poděkovat. Chtěla bych jednou navázat na hráčky které tady vyhrály přede mnou, třeba na Krejčíkovou nebo Chin wen Čengovou,” dodala Valentová. Nebude hrát juniorku na wimbledonské trávě a byla jí slíbena volaná karta do hlavní soutěže červencového turnaje WTA 250 na kurtech Sparty. Valentovou nyní trénuje ve spolupráci s otcem Marcelem bývalý ligový hráč Lukáš Jedlička. Dalším členem rodinného týmu talentované tenistky je matka Jitka Valentová, která pod dívčím jménem Janáčová startovala v kanoistických soutěžích letní olympiády v Barceloně 1992 a v Atlantě 1996.

Výsledky sobotního semifinále dvouhry: Valentová (ČR) – Sue Jangová (6. Korea) 4:6, 6:2, 6:2, Kučmová (ČR) – Maristany Zuleta (7. Španěl.) 7:5, 2:6, 6:4.
Finále čtyhřry: Detiucová, Chwaliňská (3. ČR, Pol.) – Fengová, Sakellaridiová (Čína, Řec.) 6:3, 2:6, 10:6.

Jaroslav Přibyl